Manifest i signatures

El
manifest.

Volem i necessitem un tercer Botànic. Fem-lo possible.

País Valencià, 16 de febrer de 2023

El preàmbul del primer acord del Botànic de 2015 afirmava: “La ciutadania valenciana ha decidit. Ho compartim els aturats, les desnonades, els precaris, les dependents, els emprenedors, les que no arriben a fi de mes, els qui han hagut de marxar, les empresàries, els majors i les joves: és el moment d’una nova política” per a superar i deixar enrere “les polítiques de devaluació democràtica i d’empobriment econòmic” que va comptar amb la voluntat de canvi de rumb de la “majoria de valencians i valencianes” per situar “les persones al centre i les institucions en mans de totes i tots” i per fer “una política de poble i no de partit, que faça bandera del diàleg, la pluralitat, la participació i la visió de llarg termini”. Una nova política on les forces progressistes arrepleguen “les demandes socials per a convertir-les en realitat”.

El primer govern del Botànic, que es forma amb els resultats de les eleccions autonòmiques, fou possible, en gran part, per l’impuls de la societat valenciana -moviments socials, sindicats, plataformes mediambientals, feministes, de joves, pensionistes…- que van treballar i lluitar per un canvi polític real per tal de superar una etapa política nefasta a conseqüència de les polítiques conservadores. A més, van demanar, i van fer possible, que partits polítics d’esquerres es posaren d’acord en pactar una alternativa de progrés, d’esquerres, valencianista, feminista i ecologista que implementara una nova manera de fer política.

Han passat quasi 8 anys d’aquella jornada electoral històrica i d’aquell pacte del Botànic de l’any 2015, on hi era present una bona part de la societat civil valenciana; que va il•lusionar a les valencianes i valencians, i que va servir, malgrat les dificultats, les situacions adverses o l’infrafinançament, per avançar en molts àmbits de la nostra societat. El País Valencià ha estat un exemple de com fer front col·lectivament a aquesta situació tan complexa que hem patit els darrers anys.

Ara al 2023, però, queda molta feina per fer, moltes mesures i projectes que cal desenvolupar per a continuar millorant la vida de la població valenciana; avançar en la cohesió i vertebració territorial; fer front a l’emergència climàtica i mediambiental i protegir el nostre territori; combatre la pobresa, l’exclusió i les desigualtats socials; garantir un habitatge digne i assequible; acabar amb la violència masclista; implementar mesures per a impulsar els sectors culturals, audiovisuals i esportius valencians; continuar avançant en Memòria Democràtica; avançar cap una veritable igualtat lingüística o assolir una major capacitat d’autogovern. En definitiva, cal continuar avançant cap una societat més justa, més tolerant, més lliure, més igualitària i més solidària.

El context europeu i mundial en què ens trobem és força complicat per la pandèmia, les successives crisis i guerres i les seues repercussions econòmiques. A més, han irromput en l’escena política partits d’extrema dreta que volen acabar amb els nostres drets individuals i col·lectius i desfer la major part d’allò que s’ha aconseguit en aquests anys de govern. El bloqueig per la renovació dels òrgans judicials o els fets ocorreguts recentment al Brasil, després de la victòria electoral de l’esquerra, ens mostra fins on estan disposats a arribar. Ens trobem, per tant, en un escenari que ens pot abocar a una situació d’emergència democràtica, amb un augment greu del discurs d’odi i de retallades de les llibertats. És per això que en aquest context, i davant la propera convocatòria d’eleccions autonòmiques i municipals:

– Considerem necessari recuperar la iniciativa i la mobilització de la societat valenciana, de la ciutadania i de les entitats, associacions i sindicats, per a garantir la continuïtat d’un govern de progrés, d’un tercer Botànic, divers i plural.

– Fem una crida a aquelles persones que s’han desil·lusionat o que consideren insuficients, o poc encertades, algunes de les polítiques fetes durant aquests anys perquè, tot i mantenint les seues critiques, es mobilitzen i participen, activament, per a impedir que les polítiques conservadores de la dreta tornen a ser presents a les nostres institucions.

– Nosaltres ens comprometem públicament a actuar, com hem fet sempre, per fer possible un govern progressista.

Finalment, també ens adrecem als partits polítics d’esquerra perquè estiguen a l’alçada d’allò que els temps ens reclamen. És per això que els demanem que siguen receptius a les demandes socials, impulsen els processos per a garantir una veritable participació ciutadana real i treballen per unir i sumar esforços que facen possible continuar aplicant les polítiques de progrés que les treballadores i treballadors, les valencianes i valencians, i el País Valencià necessitem per a guanyar el present i el futur.

Volem i necessitem un tercer Botànic. Fem-lo possible!

Signa ací
el manifest

Necessitem la teua participacio. Encara queda molt per fer! Entre totes i tots ho aconseguirem!

Mira qui
ha signat ja!

Ja som quasi 1000 persones que donem suport al Manifest «Volem i necessitem un Tercer Botànic. Fem-lo possible»